Daj się wyprowadzić w pole i rób zdjęcia na wsi
Pewnie gospodarstwo rolne nie jest Waszym wymarzonym miejscem na plener, ale uwierzcie, możecie znaleźć tam wiele bardzo ciekawych tematów do fotografowania. Zawsze można tam znaleźć coś interesującego, bo nawet jak już skończą się żniwa, nadal możecie złapać w kadr efektowne, wielkie bele słomy, maszyny rolnicze czy zagrody ze zwierzętami.
Specjalista od zdjęć krajobrazowych, Jeremy Walker, zainteresował się fotografowaniem takich miejsc przez przypadek. "Robiłem zdjęcia na stocka, West Country było miejscem, do którego miałem łatwy dostęp. Zauważyłem, że zdjęcia sprzedawały się całkiem nieźle, w tym czasie nikt oprócz mnie takich nie robił". Jeżeli sami chcielibyście robić tego typu zdjęcia, musicie poprosić właściciela o zgodę i wytłumaczyć, co chcecie zrobić.
Jeżeli chcielibyście wracać w to miejsce, warto zaprzyjaźnić się zarówno z właścicielem, jak i osobami pracującymi w danym gospodarstwie. Jeremy poznał wielu rolników, którzy nawet dzwonią do niego w momencie, gdy coś fotograficznie ciekawego dzieje się w ich gospodarstwie.
Zacznijcie już dzisiaj!
- Patrzcie, jak pola zmieniają się wraz z porami roku. Zaznaczcie w kalendarzu datę siewów i zbiorów, byście potem wiedzieli, kiedy warto przyjechać i uwiecznić towarzyszące im czynności.
- Zanim pojedziecie na sesję, zróbcie rekonensans, ale bądźcie też gotowi, by w drodze móc wyskoczyć na chwilę z samochodu i sfotografować przydrożne sady, które przykują Waszą uwagę.
- Pamiętajcie o złotej godzinie - najlepsze światło jest po wschodzie i przed zachodem słońca